onsdag 4. august 2010

Alf Indremark (1904-1982)

Innerst i Ursfjorden, i Sømna kommune på Sør-Helgeland, bodde det for noen tiår siden en særegen kunstnersjel ved navn Alf Indremark
(noen steder oppført som Indermark, eller Innermark).

Indremark var egentlig bonde og fisker, men huskes også som kunstner på grunn av livsverket sitt som er å finne på eiendommen i Innermarka.

Det var steinen og berget som var Indremarks domene. Han jobbet med nevene, og hadde ikke andre hjelpemidler enn enkle redskap, stubbebryter og treverk. For ikke å glemme en vilje av stål. Selv spøkte Indremark med at steinen ble vektløs under fullmånen, og at det var slik han greide å oppføre de monumentale reisverkene sine...
Flere meter høy bauta, som også tjener som minnesmerke over Indremarks liv og leven. Bærer minneplankett oppført av Asbjørn M. Tryggvason (min morfar!) og Sømna Kommune.
Nok en massiv bauta, reist av flere individuelle steinblokker. Står som inngangsportal til eiendommen i innerst i Ursfjorden.
"Presten" står i stram og ærbødig positur og ønsker besøkende velkommen. Aner vi også et lite smil om munnviken? Statuen er i menneskelig størrelse.
Det siste bildet viser "baugen" på brygga Indremark har oppført ved Ursfjorden. Massive steinblokker ligger lag på lag ned mot sjøen. Ned mot kaiområdet fører en stikkvei, med gjerdekant av et tyvetalls steinblokker som Indremark har sprengt ut og flyttet selv.
Disse bildene er tatt på befaring sammen med min morfar som kjente Indremark. Kunstverkene til Indremark er en av mange perler ved den vakre Ursfjorden på Sør-Helgeland.

2 kommentarer:

  1. Artig å se disse bildene! Alf var min mors onkel, og jeg husker ham godt fra sommeren-82. Da var jeg 12 år og besøkte ham og søsteren Marie sammen med min mormor Helga. Vennlig hilsen Tove Helen

    SvarSlett
  2. Så hyggelig å høre fra en som kjente Alf! Jeg syns han var en veldig interessant karakter, og har alltid hatt stor respekt for arbeidet som står etter ham inne på Hombornes. Om du har noe utfyllende informasjon du har lyst å dele, send meg gjerne en mail:-) Mvh Helga.

    SvarSlett